Wat is grafisch design eigenlijk?

Wat is grafisch design?

Wat is grafisch design eigenlijk?

Wat is grafisch design nu eigenlijk? Dat is een vraag die niet heel makkelijk te beantwoorden is. Je hebt vast een idee wat het ongeveer is, maar probeer maar eens uit te leggen wat het precies is. Dat is best moeilijk en dat is niet raar. Grafische ontwerpers moeten hier ook vaak even over na denken. Je zou kunnen zeggen dat grafisch design gaat om het maken van mooie plaatjes. Dat klopt voor een deel, maar dat is niet alleen wat grafisch design is. Er komt namelijk zoveel meer bij kijken! Wat is het dan wel en wat heb je eraan? Benieuwd? Blijf dan lezen! Want deze vragen ga ik voor je beantwoorden.

Grafisch design zie je overal

Er zijn heel wat beroepen die onder grafisch design vallen: logo designer, infografic designer, webdesigner, print designer, illustrator, typograaf of verpakking designer. Dat kan ook niet anders, want grafisch design zie je overal om je heen. Bijvoorbeeld de wegbewijzering op straat of de handleiding die bij je ikea kast zit. Grafisch design maakt de wereld aantrekkelijker en overzichtelijker. Stel je eens voor dat het niet zou bestaan. Dan zouden we toch in een super saaie en complexe wereld leven!

Grafisch design gaat over communicatie

Allemaal leuk en aardig, maar wat is grafisch design nou eigenlijk? Het American Instituut of Graphic Art omschrijft grafisch design als ‘visuele communincatie’. Een beschrijving die to the point is, het heeft naar mijn mening namelijk inderdaad alles te maken met communicatie. Grafisch design heeft meestal als doel om iets uit te leggen of om iemand te verleiden om een dienst of product te kopen. Omdat mensen meer gericht zijn op beeld dan tekst is een goed grafisch design dus super belangrijk.

Zo wordt grafisch design bijvoorbeeld ingezet om een product of dienst te verkopen aan een specifieke doelgroep. Grafisch design wordt dan gebruikt om een emotie en sfeer toe te voegen die extra kracht zet bij de communicatie naar deze doelgroep. Grafisch design wordt daarnaast ook gebruikt om iets uit te leggen. Bijvoorbeeld bij afbeeldingen van gebruiksaanwijzingen of de wegbewijzering die je tegenkomt op straat. Grafisch design zorgt er hierbij voor dat je makkelijk de weg kunt vinden en dat je die Ikea kast in een mum van tijd in elkaar hebt gezet.

Hoe werkt dat dan?

Grafisch design draait dus om communicatie. Voor grafische ontwerpers is het belangrijk om te weten wat de functie is van het ontwerp om zo de juiste visuele communicatie te ontwerpen. Daarom wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er bereikt moet worden, wie de klant is en wat de doelgroep(en) zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces.

Dit onderzoek moet worden doorlopen voordat er uberhaupt iets wordt ontworpen. De meeste ontwerpers doen zo’n onderzoek in een vorm van een briefing. Een briefing is een bijeenkomst waarin alles over het bedrijf, doelen, wensen, problemen en de doelgroepen tot in de puntjes besproken wordt. Een ontwerper kan deze informatie gebruiken om iets te ontwerpen wat past bij de wensen en doelen van het bedrijf en aansluit op de doelgroep(en). Wil je een grafisch ontwerp waar je wat aan hebt? Zorg er dan voor dat je een ontwerper in huurt die altijd onderzoek doet voordat er iets gemaakt gaat worden. Alleen zo kan er iets ontworpen worden wat hout snijdt.

Ik hoop dat ik je een beter beeld heb kunnen geven wat grafisch design is en wat je eraan hebt.